Dali miliony do budovy, kterou nevyužijí. Nyní se vodohospodáři stěhují do Bratislavy

Oficiálně je již sídlo vodohospodářů v bratislavském Ružinově, banskoštiavnická samospráva chce stěhování podniku ještě zvrátit.
BANSKÁ ŠTIAVNICA: Slovenská vodohospodářský podnik změnil od 1. června své sídlo – z Banské Štiavnice do Bratislavy.

Děje se tak navzdory nesouhlasu ze strany banskoštiavnické samosprávy. Místní se proti změně postavili iv petici a už v pondělí chce primátorka Nadežda Babiaková opět vyzvat k zachování podnikového ředitelství v historickém městě.

Podnik už sídlo generálního ředitelství oficiálně změnil iv obchodním rejstříku, zaměstnanci se však zatím nepřestěhovali. Dosud nevědí, jak má vypadat nová organizační struktura.

\“Vedení už sedí v Bratislavě, zaměstnanci však zatím nevědí, kteří a kam půjdou, ani to, zda a kolika hrozí propouštění,\“ říká zástupkyně odborů při podnikovém ředitelství SVP v Banské Štiavnici Anna Maďarová.

Primátorka Babiaková (Směr-SD, SNS, SMS) plán od začátku kritizuje. Vidí další centralizaci státu i ohrožení pracovních míst. Ministerstvo životního prostředí, pod kterým vodohospodáři působí, navíc podle samosprávy porušuje takzvaný zákon o Banské Štiavnici, který měl sloužit také k posílení města jako administrativního centra.

Vodohospodářský podnik zaměstnává na celém Slovensku přibližně 3 100 lidí, z toho v Banské Štiavnici cca 120. \“K samotnému stěhování zatím nedošlo, to je otázka nejbližších dnů až týdnů,\“ avizuje mluvčí vodohospodářů Marián Bocák.

Část zaměstnanců chtějí přesunout do Bratislavy, část zřejmě bude působit v sídle Povodí Hrona v Banské Bystrici. V regionu zůstane provozní středisko, které se stará o banskoštiavnické tajchy.

Rekonstrukce za miliony a spor ministra s exministrem
O přestěhování vodohospodářů se hovoří od roku 2018, jejich plány se však měnily. Nejdříve se jejich novou centrálou měla stát výšková budova v Banské Bystrici.

Do objektu už vodohospodáři dali 7,2 milionu eur, včetně jeho pořizovací ceny a rekonstrukce. Další investice ještě potřebuje, není zařízený a chybí mu také parkoviště.

S myšlenkou stěhování ředitelství státního podniku z Banské Štiavnice a jeho dalších složek do krajského města přišel ještě exministr životního prostředí László Sólymos (Most – Híd). Krok měl šetřit náklady. Sólymos se přitom odvolával na externí audit z roku 2017.

Za ministra Jana Budaje (OĽaNO) se však práce zastavily az plánu sešlo. Budaj hovořil v souvislosti s objektem o „neuvěřitelně neefektivní investici“ a o podezření z plýtvání veřejnými zdroji. Přestože naznačoval i podání trestního oznámení, resort k tomu zatím nepřistoupil.

Budova v Banské Bystrici je nedokončená a zůstává prázdná. Podnik ji využít neplánuje, musí ji však udržovat. \“Náklady na správu budovy včetně strážní služby, povinných revizi, elektrické energie a povinných odpisů v loňském roce činily částku 70 tisíc eur,\“ vypočítává pro Aktuality.sk Bocák.

Již nějakou dobu nové vedení podniku skloňovalo jako lepší alternativu pro přestěhování hlavní město.

V Bratislavě budou vodohospodáři sídlit v městské části Ružinov, prostory získaly delimitací od Vodohospodářské výstavby, dalšího státního podniku pod envirorezortem.

Audity a další audity
O stěhování hovoří vedení podniku jen jako o jednom z mnoha opatření, které je součástí plánované reformy. Cílem je větší efektivita podniku, který od roku 2014 vykazoval každoročně ztrátu v milionech a do zisku se dostal jen v posledních dvou letech.

Podnik nevylučuje ani propouštění, kolika lidí by se mělo dotknout, nekonkretizuje. Škrtat však podle Bocáka plánuje funkce v managementu a administrativě, v terénu naopak pociťuje nedostatek personálu.

Z původních 24 organizačních jednotek, což jsou ředitelství, odštěpné závody a správy povodí, se stane sedm celků včetně centrály.

Podnik i nadřízený envirorezort zamýšlené změny zdůvodňují výsledky minulých auditů. Externího z roku 2017, ještě z dob tehdejšího ministra Sólymosa, a závěrů kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu a implementační jednotky úřadu vlády.

„Tři nezávislé audity potvrdily, že je třeba racionalizovat opatření na zefektivnění činností,“ opakuje Bocák.

Přestože ke stěhování již vodohospodáři přistoupili a představu mají io podobě budoucí organizační struktury, v uplynulých dnech podepsal generální ředitel Jozef Krška smlouvy na organizačně-personální audit a ekonomickou analýzu podniku.

Obojí má uskutečnit bratislavská společnost BDO, jedno za více než 83 tisíc eur a druhé za téměř 75 tisíc eur. Nabídka firmy podle Bocáka vyšla jako nejvýhodnější z průzkumu trhu, do kterého oslovily tři společnosti.

Poradenská firma uspěla v minulých letech při několika státních zakázkách, rámcovou smlouvu s maximální výší odměny až přes 5,6 milionu eur například v roce 2020 uzavřela s ministerstvem investic, regionálního rozvoje a informatizace.

Vodohospodářů jsme se ptali, proč potřebují další audit a analýzu. Odpověděli, že mají upřesnit, kam bude podnik směřovat dále zejména v oblasti personalistiky. Výsledky mají být známy do poloviny července.

Co bude s budovami?
Prázdnou budovu v Banské Bystrici nabídne podnik pro potřeby veřejné či státní správy. Pokud neprojeví zájem, půjde na prodej.

Podobně plánuje podnik naložit is nenutelnostmi v Banské Štiavnici, včetně dosavadního sídla podnikového ředitelství v historickém centru.

Nejdříve ji podle Bocáka nabídne v rámci enviroresortu, případně dalším ministerstvům.

„Až následně ji podnik nabídne ke komerčnímu využívání, respektive odprodej,“ řekl Bocák.

Budajovo ministerstvo ale tvrdí, že historický objekt zůstane v majetku SVP.

„Částečně ji bude SVP i využívat, protože část zaměstnanců zůstává pracovat v Banské Štiavnici. Pro zbývající část budovy bude ministerstvo hledat další uplatnění pro kulturní, veřejné, respektive jiné využití,“ reaguje tiskový obor resortu.

Za SNS do Žiliny, za Směru do Banské Štiavnice
Od svého vzniku v roce 1997 sídlil Slovenský vodohospodářský podnik v Banské Štiavnici.

O přestěhování vodohospodářů z jejich vlastní budovy v historickém městě do pronajatých prostor v Žilině rozhodl ještě koncem roku 2007 tehdejší ministr životního prostředí Jaroslav Izák (nominant SNS).

I tehdy banskoštiavnická samospráva protestovala, vznikla také petice. Původně se mělo podnikové ředitelství podle deníku Pravda stěhovat do prostor do administrativní budovy ve vlastnictví firmy blízké šéfovi SNS Janu Slotovi. Nakonec skončilo v podnájmu u Lesů SR.

O návratu podniku do Banské Štiavnice v roce 2010 rozhodl ministr Jozef Medvěd (nominant Směru-SD).

Exit mobile version